Alles dat je moet weten over de frikandel
Het is de populairste snack van Nederland, je eet hem naturel, maar ook met mayonaise, curry en uitjes, en deze lekkernij heeft zelfs een eigen feestdag. We hebben het natuurlijk over de frikandel! Wij vertellen je alles dat je moet weten over deze heerlijkheid. Je bent gewaarschuwd: de kans op lekkere trek is na het lezen van dit artikel zeer groot!
5 dingen die je nog niet wist over de frikandel
Dat de frikandel een populaire snack is in Nederland, daar kijken wij absoluut niet gek van op. Deze gefrituurde lekkernij is namelijk heerlijk, veelzijdig en perfect voor elke gelegenheid. Maar de frikandel is meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Deze 5 dingen wist je waarschijnlijk nog niet over de frikandel.
- De frikandel is per ongeluk uitgevonden! In 1954 probeerde een slager in België kipnuggets te maken, maar die bleken meer op kleine worstjes te lijken. Hij besloot ze toch te bakken en voilà, de frikandel was geboren.
- Er zijn veel verschillende soorten frikandellen, maar de meest bekende is toch wel de frikandel speciaal, die overgoten is met mayonaise, curry of ketchup, en uien. De vraag of speciaalsaus nu met curry of ketchup is, heeft al veel discussie opgeleverd. Het antwoord? Er is geen goed of fout. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak!
- De frikandel is zo'n populaire snack dat er in Nederland zelfs een Nationale Frikandellendag is!
- In 2018 werd in Breda een monument in de vorm van een frikandel onthuld ter ere van deze geliefde snack.
- De frikandel is ongekend populair in Nederland. Zo populair dat hij de kroket van de troon heeft gestoten en inmiddels de populairste snack van ons land is. Per persoon eten we gemiddeld zo’n 37 frikandellen per jaar!
Wat is een frikandel?
Of je nu op zoek bent naar een snelle snack of een stevige maaltijd, een lekkere frikandel is altijd een goed idee. Maar wat is een frikandel eigenlijk?
Zeg nu zelf, de frikandel heeft wat weg van een gehaktbal die is platgedrukt en gefrituurd. In werkelijkheid is de frikandel een soort worst die wordt gemaakt van gemalen vlees (meestal varkens- of rundvlees) en kruiden. De worst wordt vervolgens in een lange, dunne vorm gegoten en gefrituurd. De frikandel kan puur worden geserveerd, met een dipsaus, of overgoten met andere ingrediënten zoals mayonaise, ketchup, currysaus en uien. Lekker!
De geschiedenis van de frikandel
Dat de frikandel absoluut heerlijk is, moge duidelijk zijn. Maar waar komt de frikandel eigenlijk vandaan?
De frikandel werd in 1954 uitgevonden door Gerrit de Vries, die toen als slagerijbediende werkte.
Oorspronkelijk maakte hij gehaktballen, maar door een wetswijziging moest hij zijn product veranderen. Zo kwam hij op het idee om van zijn gehaktballen worsten te maken, en zo werd de frikandel geboren. De zoon van De Vries geeft toe dat een andere man, Jan Bekkers van snackfabriek Beckers in Deurne, Noord-Brabant, de frikandel vijf jaar later perfectioneerde. Maar hoe dan ook, we zijn deze twee Nederlanders dank verschuldigd voor het feit dat ze ons een van de lekkerste snacks ooit hebben gegeven. Bedankt, jongens!
Verschillende soorten frikandel
Een frikandel gaat er altijd wel in. Maar wist jij al dat er eigenlijk veel verschillende soorten frikandellen zijn?
Enkele van de meest populaire soorten frikandellen zijn:
- Frikandel normaal
- Frikandel speciaal
- Viandel
- Krokodel (combinatie van een kroket en frikandel)
- Sinterdel (frikandel letter)
Frikandellendag
Zo’n lekkere snack verdient het om geëerd te worden. Wist jij dat frikandellen zelfs een Nationale Feestdag hebben in Nederland?
Een eigen feestdag? Dat klopt! Frikandellen dag wordt elk jaar gevierd op 4 februari. Deze speciale dag is in het leven geroepen om de frikandel en al zijn heerlijkheden te eren!
Ingrediënten
Soms wordt gesuggereerd dat er van alles en nog wat in een frikandel zou zitten, inclusief slachtafval, uiers, koeienogen, en vet. Wees gerust, in de moderne frikandel vindt men meestal kippenvlees, varkensvlees, water, paneermeel, bindmiddel, specerijen, uien, en smaakversterkers. Er bestaan ook speciale kip frikandellen die tot 80% kippenvlees bevatten en geen varkensvlees. En er zijn ook vegetarische frikandellen die met plantaardige ingrediënten worden gemaakt. Wat is jouw favoriete frikandel?
Benamingen
De frikandel is een fastfood basisgerecht dat oorspronkelijk uit Nederland komt en al generaties lang bestaat. Deze gefrituurde vleessnack, in Duitsland ook wel curryworst genoemd, wordt meestal geserveerd met een klodder mayonaise en een lekkere portie friet.
De laatste jaren begint de frikandel ook buiten Nederland aan populariteit te winnen. Veel mensen noemen hem een "lange hamburger" of gewoon een "lange" Of je het nu een frikandel, een currywurst of een lange hamburger noemt, één ding is zeker: deze heerlijke snack zal je zeker voldoening geven. Eet smakelijk!